8330 Sümeg, Bosnyák út 4.-1.
+36 20 421 5893

Útlevél, Mikrochip

Ha kedvencével külföldre utazna, mindenképpen szüksége lesz egy érvényes Állatútlevélre. Az Állatútlevéllel kutyák, macskák és vadászgörények utazhatnak, az útlevelet az arra jogosult állatorvos állítja ki. Az útlevél csak akkor érvényes, ha érvényes veszettség oltás szerepel benne!

Az Állatútlevél kiállítását bármikor kérheti a tulajdonos rendelőnkben, előfeltétele azonban az, hogy az állat egyedileg azonosítva legyen. Ez a gyakorlatban a mikrochip beültetését jelenti.

Utazás előtt mindig tájékozódjon! Egyes országokban elegendő az érvényes veszettség oltás a beutazáshoz, máshol azonban, például Nagy Britanniában, Svédországban ennél jóval szigorúbbak az előírások! Kérhetnek,,veszettség szerológiai teszteredményt”, esetleg friss féreghajtási és kullancsellenes kezelési eredményt! Ezeknél azonban nem mindegy, hogy milyen készítménnyel történt a kezelés! Utazás előtt ezért mindenképpen érdeklődjön állatorvosánál!

Mikrochip

A mikrochip egy modern eszköz az állatok azonosítására. A jeladó behelyezése hasonló a vakcinázáshoz, amelyet állatorvos végez. A szövetbarát anyagból készült jeladó behelyezése a higiéniai előírások betartásával gyorsan és fájdalommentesen végrehajtható. A behelyezett jeladó láthatatlan, semmiféle esztétikai következménye nincs, az állatok jól tolerálják, a szövetekben nem vándorol. A mikrochipes állatazonosító rendszerrel egy számítógépes nyilvántartási rendszer valósítható meg, amelynek részei a központi adatbank, az állatorvos és a tulajdonos. Országonként egy központi adatbank működik, ez tárolja a mikrochiphez tartozó állat és állattartó adatait. A mikrochipes rendszer az Európai Unió országaiban és Magyarországon is a legelterjedtebb állatazonosító rendszer– napjainkban már több millió állatot jelöltek meg ezzel a rendszerrel. A gazdát értesítik, ha megtalálták az elveszett kedvencet, és a leolvasóval azonosították az állatot, annak adatai alapján pedig a tulajdonost.