8330 Sümeg, Bosnyák út 4.-1.
+36 20 421 5893

Ivartalanítás

A mai magyar állatvédelem legnagyobb problémája nem a jóakarat vagy a pénz hiánya, hanem az, hogy kezelhetetlen mennyiségben keletkeznek újra a gazdátlan, kóbor állatok, amelyek az ivarzáskor szöktek el, felügyelet nélkül született szaporulatból származnak vagy egyszerűen feleségessé váltak. Ezért a sikeres állatvédelem legfontosabb feltétele az ivartalanítás minél szélesebb körben való elterjedése.

Emellett a nem ivartalanított állat sok gondot okozhat a tulajdonosnak és a lakókörnyezetének és maga is sok olyan betegséget szerezhet, amelyek az ivartalanítással megelőzhetőek. Ezeket később ismertetjük. Ha most sajnálja a kutyáját, macskáját, akkor gondoljon bele abba is, hogy mennyire fogja majd sajnálni, ha az ivartalanításra későn, a rossz szokások vagy betegségek kialakulása miatt kerül sor, illetve ha a szeretett állat nem kívánt szaporulata elpusztul!

Az ivartanítás tehát szükséges. Annak érdekében, hogy a vele járó csekély kockázatot tovább csökkentse, néhány tanácsot érdemes megfogadni:

A műtét

Az ivartalanítás rutin műtéti beavatkozás, aminek természetesen van némi kockázata. Ha szakszerűen végzik, ez a kockázat azonban olyan csekély, hogy össze sem hasonlítható a beavatkozásból származó előnyökkel. A nőstények ivarzása ideiglenesen gyógyszerekkel, vagyis hormonálisan is elnyomható ugyan, de ezt hosszú távon nem javasolt folytatni a gyakori mellékhatások miatt és még esetenként alkalmazva is több veszéllyel jár, mint a műtét. Sokan sajnálják, és ezért vonakodnak megoperáltatni kutyájukat, macskájukat, amivel sok gondot okozhatnak maguknak, a környezetüknek és az állatnak is. Végeztesse el időben a műtétet. Minél fiatalabb az állat, annál kevésbé viseli meg a beavatkozás és annál több lehetséges probléma előzhető meg vele.

  1. A műtét előtt vizsgáltassa meg a kutyáját, macskáját. Javasolt laboratóriumi (vizelet- és vér-) vizsgálatot is végeztetni, különösen a 6 évnél idősebb vagy a már tüneteket mutató állatokon.
  2. Az egészséges állatokat a műtét előtt fél napig koplaltassa (a fiatal állatokat néhány óráig), a beteg állatok esetében pedig kérje ki előre az állatorvos tanácsát. Az ivóvizet a műtéti napon se vonja el.

A műtétekre előre egyeztetett időpontban kerül sor és a kutyák, macskák általában még aznap hazavihetőek. Semmi nem pótolja a megszokott környezet biztonságát és a tulajdonos gondosságát, ezért csak szükség esetén tanácsos a műtét után a kórházban tartani a betegeket.

A műtétet követően nyugalomról, tiszta környezetről, ízletes, jó minőségű táplálékról és friss ivóvízről kell gondoskodni.

Ha szükséges, használjon védőgallért. Ezt egy percre se távolítsa el. A műtéti seb sterilen készül, de ha az állat nyalogatja, befertőzheti, szélsőséges esetben fel is nyithatja azt. Ha több állatot tart együtt, az első két hétben különítse el őket, nehogy a többi játék közben vagy egymás gondozása során felnyissák a sebet. A legtöbb kutya, macska műtéte és a sebgyógyulás is eseménytelenül zajlik.

A kutyák ivartalanításáról

 - megelőzhető a nem kívánt szaporulat és a tüzelés okozta kellemetlenségek, a kan kutyáknál a szukák utáni elkóborlás

- számottevően csökken a kutyákban nagyon gyakori emlődaganatok kialakulásnak esélye illetve a herék daganatos elváltozásai

- megelőzhetők a petefészkek és méh daganatai.

- nem alakul ki a sokszor életveszélyes állapotot jelentő gennyes méhgyulladás melynél a műtét jóval veszélyesebb, bonyolultabb és költségesebb.

- megelőzhető a számos kellemetlenséggel járó álvemhesség.

- megelőzhetők a különböző hormonális beavatkozások (hormonális fogamzásgátlás, különböző „esemény utáni” kezelések nem kívánt párzás esetén), melyek nagyon károsak, mivel gennyes méhgyulladáshoz vezethetnek.

A macskák ivartalanításáról

Az ivartalanítás előnyei

- megelőzhetők a különböző rossz szokások, különös tekintettel a vizeletspriccelésre.

- Megelőzhető a nem kívánt szaporulat, ezáltal csökken a kóbor macskák száma.

- Megelőzhetők a herék daganatos elváltozásai.

- Megszűnik a folyamatos kóborlás, napokig, hetekig tartó eltűnés és az ehhez kapocsoldó kellemetlenségek. A nőstényeket kajtató kandúrok egyre messzebb kóborolnak el otthonuktól, ez számos veszéllyel jár, elég, ha csak arra gondolunk, hogy az utakon elütött macskák jó része nem ivartalanított kandúr.

- Az ivartalanított kandúr kisebb területet jár be, kevésbé agresszív, ezáltal csökken a verekedések száma. Ennek számos előnye van, mivel így megelőzhetők különböző folyamatosan kiújuló sérülések, tályogok. A kevesebb verekedés következményeként jelentősen csökken számos, halálos betegséggel való fertőződés kockázata is, pl. macska leukózis (daganatos elváltozásokat okozó, gyógyíthatatlan vírusos megbetegedés), FIV („macska AIDS”, az emberi megbetegedéshez hasonló, emberekre nem veszélyes, gyógyíthatatlan vírusos megbetegedés).