8330 Sümeg, Bosnyák út 4.-1.
+36 20 421 5893

Bolhák, Kullancsok, Férgek

Bolhák

Házi kedvenceink külső élősködői közül leggyakrabban a bolhák okoznak kellemetlenséget. Téves azt képzelni, hogy nincs bolha, ha az állaton nem találunk egy fia bolhát sem. Egy bolha 40-50 bolhalárvával és ugyanennyi petével jár együtt. A bolhák főleg a környezetben élnek, nem az állaton. Fel-le ugrálva tartják fenn a fertőzöttséget, a bolha báb a környezetben akár 180 napig is képes túlélni. A kutyák és macskák allergiássá válhatnak a bolhák nyálára, amely bőrgyulladást okozhat, ezen kívül a bolhák féregfertőzöttséget is közvetítenek.

Kullancsok

A kutyákra veszélyes kullancsok fő szezonja a tavaszi és az őszi időszak. Érdemes tudni, hogy a kullancs a kutyára nézve halálos kimenetelű betegséget is terjeszthet. Nagyon fontos a kullancsokat minél előbb eltávolítani a kutyáról, macskáról, így csökkentve a fertőződés veszélyét! Ezek az élősködők sokszor akkor válnak láthatóvá, amikor már megszívták magukat vérrel, és megfertőzték állatainkat. A babéziózis akár 2 hétig is lappanghat kutyáinkban, melynek fő tünetei a láz, bágyadtság, étvágytalanság, hányás és a sötét, barnás vizelet. Ha kutyánknál ilyet észlelünk, azonnal forduljunk állatorvosunkhoz, a halálos betegség magától nem múlik el, de a kezdeti szakaszában jól gyógyítható.

A bolhák és kullancsok ellen - a kutyakölykökre is alkalmazható – spot-on készítmények, tabletták és nyakörvek nyújthatnak védelmet. Ezek alkalmazásáról mindig kérjük ki az állatorvos véleményét, mert 1-2 kutyára biztonságosan alkalmazható készítmény macskáinkra halálos méreg. A háztartási boltokban, patikákban kapható spray-k és oldatok nem mindegyike hatásos, a hatékony készítmények az állatorvosnál sem drágábbak és itt szaktanácsadást, illetve kezelést is kérhetünk.

Belső élősködők

A kölykök már az anyaméhben fertőződhetnek a belső élősködőkkel, és bennük az orsóférgek komoly fertőzést okozhatnak. Súlyos esetben a nagymértékben elszaporodó férgekből méreganyagok szívódnak fel a kis állat szervezetébe, mely akár végzetes is lehet.

Tanácsos a féreghajtást 4-7 hetes korban - az oltások előtt - elkezdeni és 2 hetes időközökkel legalább 3 hónapos korig ismételni. Felnőtt állatokat évente 3-4-szer kell kezelni.

Egyes belső élősködők megfertőzhetik a gazdikat is, főleg gyerekes családoknál kell komolyan venni a féreghajtást.

Rendszeres akcióinkról, ingyenes kezelési lehetőségekről érdeklődjön telefonon, vagy a rendelőben